mei 3, 2019

Okinawa shorin ryu karate

Okinawa is de geboorteplaats van de vechtkunst KARATE. Okinawa karate heeft als doel zelfverdediging, fysieke en mentale ontwikkeling. Okinawa karate is een vechtkunst, ‘The Way Of Life’, een activiteit dat invulling geeft aan het leven (IKIGAI). 

Okinawa shorin ryu karate is een toepassing van pure authentieke vechttechnieken van armen, benen, worpen, klemmen, verwurgingen en worstelen.  

Okinawa vechtsporten

Okinawa vechtsporten verwijst naar de vechtsporten: karate, tegumi en kobudo. Vanwege de centrale ligging werd Okinawa beïnvloed door verschillende culturen met een lange geschiedenis van handel en culturele uitwisseling, waaronder Japan, China en Zuidoost-Azie, die de ontwikkeling van vechtsporten op Okinawa sterk beïnvloedden.

Budo-San Sports

De karatelessen van de Budo-San Sports volgt de richtlijn van het Okinawa shorin ryu karate ‘KYUDOKAN’. De Kyudokan school ontwikkeld door O-sensei Yuchoku Higa, een familiestijl dat op dit moment twee grootmeesters kent: Hanshi Oscar Masato Higa (10e Dan) en Hanshi Minoru Higa (10e Dan). De lessen worden gegeven door sensei Frans van Leeuwen, 5de Dan karate en 2de Dan kobudo.

  De oprichting van de Kyudokan in 1947 door zijn leraar Choshin Chibana.

Yuchoku Higa op de makiwara

Kyudokan principes:

  • Het Myo Mamoru, het verdedigen-afschermen van het lichaam;
  • Het Marumi-Muchimi, circulerende technieken en krachtige heupinzet (koshi-gamaku) voor een maximale snelheid met explosieve inslag (kime-chinkuchi);
  • Het principes van Yin & Yang: hard-zacht, ontspannen-gespannen, langzaam-snel;
  • De juiste gebruik van Kokyu (ademhaling);
  • Genereren, opwekken van Ki (levensenergie) door middel van Hara (buik) en Tanden (de motor van Ki in sterkte, zwaarte, kracht, ontspanning, rust en balans).

Kyudokan Kata:

Fukyu Gata Ichi, Fukyu Gata Ni

Naihanchi Shodan, Naihanchi Nidan, Naihanchi Sandan

Pinan Shodan, Pinan Nidan, Pinan Sandan, Pinan Yondan, Pinan Godan

Unsu, Jion, Jitte, Passai Sho, Passai Dai, Kushanku Sho, Kushanku Dai, Chinti, Seisan, Chinto, Sochin, Gojushiho

Informatie: 06.27012769